Terug

Artist Trading Cards

Jullie hebben de term vast wel eens gehoord: ATC kaartjes! Maar wat zijn dat nou? Een artist trading card (ATC) is een miniatuur kunstwerkje! Het concept van ATC is bedacht voor een Zwiterse kunstenaar uit Zurich. Vanwege de hoge kosten voor het maken van een catalogus van zijn kunst, maakte hij in 1997 1200 ATC kaartjes met de hand. Hij gaf deze weg ter promotie van zijn eigen werk. Later ontstond er een ruilhandel in dit soort kaartjes en ging het idee al gauw de hele wereld over.

A = Artist
Dit kun je letterlijk zien als zijnde artiest

T = Trading
Het ruilen dus, deze kaartjes mag je niet verkopen maar alleen weggeven of ruilen

C = Cards
De kaartjes hebben het formaat van de amerikaanse voetbalkaartjes en wel 64 x 89 mm

Je kunt echt met alle kaartenmaaktechnieken die er maar zijn op zo’n ATC kaartje aan de slag. Daar zijn geen regels voor. Je kunt er op tekenen, schilderen, stempelen, borduren, 3D knippen, schrijven enz. Kaartenmaaksters en scrappers als jullie kunnen ook hierin dus vast hun ei kwijt. Niets moet en alles mag. De enige voorwaarde is het formaat waar je je aan moet houden.
1610820_829277263795354_2978574023902568371_n

Waarom ATC een leuke hobby is:

De achterzijde van het ATC kaartje is ook belangrijk. Hier staat de naam van de maker (de artist) vermeld. Eventueel ook je gegevens om met een andere ATC-er in contact te treden. Vermeld ook de datum waarop het kaartje werd gemaakt. Je kunt op onze website een GRATIS vel met digi stempels downloaden voor op de achterzijde van je ATC kaartjes. Klik op onderstaande afbeelding om doorgelinkt te worden naar de downloadpagina.

Schermafbeelding 2014-12-15 om 12.04.59

 

Je kunt ook laten weten hoeveel je er van dat exemplaar gemaakt hebt. Is er dat één, dan noemt men het een origineel. Zijn er dat meerdere van hetzelfde kaartje, dan noemt men het een editie. Maakt de kaart deel uit van een geheel met een bepaald thema, maar is elk kaartje op zichzelf verschillend, dan noemt men dat een serie. Je kan op de achterkant dus ook kwijt uit hoeveel kaartjes die serie bestaat. Je kan er het serienummer of de titel op schrijven. Er zijn zelfs stempels te koop, waarop je de gegevens gewoon moet invullen.

10407305_829277293795351_2216612268379549503_n

Een aantal belangrijke termen die bij ATC horen:

Een serie
Dit is een aantal ATC’s die iets met elkaar gemeen hebben bijvoorbeeld die hetzelfde thema hebben.

Een editie
Dit is een aantal kaartjes die exact hetzelfde zijn.

Een original
Dit is een uniek, origineel kaartje (er is er  1 exemplaar van)

We hebben bij Noor! Design ook een Facebook groep speciaal voor Artist Trading Cards:

https://www.facebook.com/groups/noordesign.artisttradingcards/

artist trading afbeelding

Bij deze groep kan en mag veel: je mag natuurlijk je eigen werk laten zien, je mag onderling ruilafspraken maken en er worden swaps georganiseerd over een bepaald onderwerp. Er worden hier allerlei technieken gebruikt, dus daar moet je rekening mee houden als je lid wilt worden. Noor! Design is niet verantwoordelijk voor onderling gemaakte ruilsafspraken of swaps, dit is op eigen risico.

Het enige dat echt MOET is respect hebben voor elkaar en elkaars werk!

Er bestaan speciale opbergmappen voor de ATC kaartjes. In die mappen kunnen per blad 9 ATC kaartjes worden opgeborgen. Zo ontstaat er al snel een hele verzameling met allemaal prachtige kunstwerkjes. Je kunt je ATC-kaarten in deze speciale verzamelalbums steken, zodanig dat ze niet worden beschadigd. Of ze gewoon in een doos bewaren. Je kunt elk kaartje individueel in een plastiek hoesje steken.

Kortom….je kunt er gewoon ook lustig op los verzamelen en alles inslaan wat je leuk vindt!